Sendikalar yanıltıcı anketle Sezer'e çıkıp veto istedi

Haber Giriş : 04 Mayıs 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin yasaların Meclis'ten geçmemesi için yaptıkları ankette olmayan maddelere yer veren sendikalar şimdi de Cumhurbaşkanı'nın kapısını çaldı.

Eksik ve yanlış sorularla vatandaşları yönlendiren sendika yöneticileri ankette çıkan yüzde 99 ?hayır' sonucunu gerekçe gösterip, Cumhurbaşkanı'ndan ?veto' istedi. İki hafta önce Meclis'ten geçen kanunda emeklilik yaşı 65 olarak belirtilirken, ankette 68. ?Emekli maaşları düşecek' bilgisi de gerçek değil. Zaman'ın 14 Nisan'da yayınladığı haberde sendikalar, yanlış bilgiler için şu savunmayı yapmıştı: ?Paramız yok. Tasarı üzerinde yapılan değişiklikleri forma yansıtamadık.?

Hak-İş Başkanı Salim Uslu, uyarılarının dikkate alınmadığını belirterek, ?Dönem başkanlığım sırasında ?Böyle olmaz. Düzeltelim' demiştik. Maalesef sonuç ortada.? açıklamasında bulunmuştu. Konuya yakın çevreler sürpriz ziyareti ?Sendikalar Sezer'i ikna etmek için Köşk'e çıktı' şeklinde değerlendiriyor. Sezer'in yasayı onaylaması ya da Meclis'e iade etmesi için ise 15 günlük süre 11 Mayıs Perşembe günü doluyor. Kanun üzerindeki incelemesini sürdüren Sezer'i önceki gün sendika temsilcileri ziyaret etti. Türk Tabipleri Birliği, Mimar ve Mühendisler Odası Birliği, DİSK ve KESK yöneticileri görüşmede Cumhurbaşkanı'na düzenlemeye niçin karşı çıktıklarını aktardı. Anket sonuçlarını da sunan heyet, Sezer'e, ?yasayı iade etmenizi bekliyoruz' mesajı verdi. Heyetteki isimlerden TTB İkinci Başkanı Metin Bakkalcı, Cumhurbaşkanı'nın kendilerini sıcak karşıladığını belirterek, 37 sayfalık görüş ve önerileri içeren dokümanın dikkate alınacağından umutlu olduklarını ifade etti. Sendikalardan önce Çalışma Bakanlığı da konuyla ilgili Köşk'e brifing verdi. Yasa hakkında Sezer'e bilgi veren Bakan Murat Başesgioğlu'nun reformun Türkiye için gerekliliğini anlattığı öğrenildi.

SENDİKALARIN BİLDİRGESİNDEKİ MADDELER
Emeklilik yaşı 68'e çıkacak Prim ödeme gün sayısı 9 bine yükseliyor Maaşlar yüzde 23-33 oranında azaltılacak Aylık geliri 127 YTL olan herkesten 64 YTL sağlık sigortası primi alınacak Prim ödemeyenlere sağlık hizmeti verilmeyecek, tedavinin her evresinde katkı payı adı altında ek ödeme istenecek Memur aylıkları yüzde 6 oranında kesiliyor.

MECLİS'TE KABUL EDİLEN KANUNDAKİ MADDELER
Emeklilik yaşı 2048'de 65 olacak Prim ödeme gün sayısı kademeli olarak her sene 100 gün artırılacak. 2026'da 9 bin gün olacak Aylık bağlama oranı 2015 sonuna kadar yüzde 2,5, 2016'dan sonra yüzde 2 olacak. Ancak emekli maaşında tek kriter aylık bağlama oranı olmadığı için maaşlar prim ödeme gün ve miktarına göre artacak Estetik ameliyatlar, ortodontik diş tedavileri alternatif tıp uygulamaları dışındaki sağlık hizmetlerini devlet karşılayacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber